Nevoia te face liberal

Una dintre cele mai inteligente si mai liberale masuri, dupa parerea mea, a fost adoptata zilele trecute. Poate una dintre cele mai bune masuri ale unui guvern care mai mult a schiopatat incercand sa rezolve problemele generate de criza.

Binenteles, ma refer la conditionarea primirii ajutorului social – venitului minim garantat.

 Conditionare multipla, chiar, ceea ce va face ca cei care sunt intr-adevar lenesi si/sau solicita in mod fals aceste ajutoare sa aiba greutati in ale primi, intrucat un solicitant trebuie:

  • sa fie inregistrat la agentiile judetene ca fiind in cautarea unui loc de munca
  • sa nu refuze niciun loc de munca oferit conform specializarii (atentie la acest aspect)
  • sa nu refuze participarea la cursurile de specializare oferite de agentie
  • sa presteze munca in folosul comunitatii (superba conditionare)

Practic, apar pentru primirea venitului minim garantat conditionari valabile ca si in cazul ajutorului de somaj (poate erau, dar eu acum le observ). Sper, insa, ca se vor aplica mult mai bine decat in cazul somerilor – acolo doar dupa 3-4 refuzuri li se opreste furnizarea banilor. Inca e proaspata in minte declaratia unui muncitor care spunea ca e greu sa culegi legume si mai bine sta acasa si primeste 400 lei decat sa munceasca si sa primeasca 600 lei. O monitorizare foarte atenta si corecta a acestor situatii vor conduce la disparitia multor capuse din sistemul social romanesc.

Cu mult mai interesanta este conditionarea de prestarea de munca in folosul comunitatii. Pentru ca avantajele unei asemenea masuri sunt multiple. In primul rand, efectul psihologic asupra celor care nu isi doresc sa fie asistati social. Care isi cauta de munca, insa conditiile economice, zona in care traiesc nu le ofera alternative. Sunt oameni care se simt rau ca primesc ajutor de la stat fara sa munceasca. Oameni mandri, care nu au uitat cum e sa muncesti. Iar acesti oameni se vor bucura si vor aprecia rezultatul muncii lor. Chiar de vorbim de saparea unui sant sau vopsirea copacilor cu var (sper insa sa nu faca acest lucru, pentru ca nu le prea prieste).

In al doilea rand, este conditionarea care va reduce, dupa parerea mea, cel mai mult numarul prefacutilor. Imi imaginez bulibasele si fustele inflorate ce beneficiau pana acum de aceste ajutoare venind la sapa pe marginea drumului. Mercedes-urile si BMW-urile oprind langa marginea drumului, din portbagaje se zaresc cozile de la lopeti si sape, iar cand se deschid usile culorile aprinse ale fustelor contrasteaza cu griul stralucitor al costumelor barbatesti. Iar grupul isi iau uneltele, scuipa in palme si se apuca de treaba.

Al treilea avantaj este legat de dezvoltarea comunitatilor, de infrumusetarea satelor, de cresterea sigurantei cetatenilor. Practic, primaria a devenit un angajator cu acces la foarte multa forta de munca. Iar oamenii acestia pot face o groaza de proiecte – limitarea fiind data doar de imaginatia primarului. Ce frumos ar fi ca atunci cand treci prin satele romanesti sa vezi toate gardurile reparate si vopsite proaspat. Sau sa vezi dimineata cum sunt curatate strazile si maturate. In zonele afectate de inundatii oamenii pot participa la ridicarea de diguri, la repararea scolilor. Pot participa la impadurirea terenurilor degradate, la amenajarea si imprejmuirea zonei comune de pasunat. Sunt atatea lucruri de facut!

Binenteles, ca va tine de fiecare primar ce va face si ce nu. Insa vor veni alegerile locale, iar eu sunt sigur ca oamenii se vor uita la cum arata localitatile lor. Si sper ca oamenii vor alege pe aceia care au fost gospodari, si-au dezvoltat localitatile, le-au facut mai frumoase, mai atractive si au stiut sa foloseasca fiecar resursa pentru acea comunitate. Si sper ca nu ii vor alege pe aceia care, la fel ca un anumit primar, nu doreau sa trimita la munca pe asistatii sociali ca sa primeasca si ei voturi. Acum, acesti primari, vor fi obligati.

Si uite asa, nevoia te face liberal in gandire. Si mai ajungem si noi sa cinstim munca depusa.

This entry was posted in Asa da, De pe la stat adunate, Politica incoace si incolo, Printre altele... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Nevoia te face liberal

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a comment