Cercul Amar

S-au mai linistit apele un pic dupa episodul evacuarii sediului unui anumit partid, iar gustul lasat in urma este foarte amar.

De asteptat a fost reactia televiziunilor care, in marea lor majoritate, nu urmaresc decat circul. Au devenit atat de dornice de subiecte „senzational-extraordinare”, incat s-au lasat santajate privind transmiterea in direct a imaginilor. Cu siguranta au fost incalcate mai multe norme si reglementari ale C.N.A.-ului, dar, parafrazand un comunicat al acestei institutii, nu se pot uita la toate emisiunile. Probabil in ultimele doua zile se uitau cu totii pe TVR Cultural de nu au emis nici macar o atentionare.

La fel se putea anticipa si reactia conducatorului partidului evacuat (am vrut sa scriu liderul partidului, dar acest termen are o conotatie mult prea occidentala). Cu toate ca s-a intrecut pe sine de aceasta data, oferind, probabil, reprezentatia vietii lui. Nu mai putin amara decat celelalte – despre reprezentatie vorbesc.

Mai greu de inghitit a fost reactia oamenilor legii. Timorati, fara capacitate de a se impune, politistii au fost inexistenti. Nu ma pot opri sa nu fac o comparatie cu fortele de ordine din alte state. Este clar ca sistemul de formare profesionala ar trebui sa includa si niste cursuri de crestere a increderii in sine. In plus, poate ca este cazul sa fie cateva unitati specializate in tratarea cu asa zisele persoane publice.

In fapt, problema nu provine de la acesti oameni. Nici de la reporteri, nici de politisti, nici de la cel care a organizat circul. O mare parte din vina o avem noi. Cei ce ne-am uitat sau am citit despre acest episod. Pentru ca, in urma cu doi ani si un pic, nu am iesit la vot. Si am permis ca asemenea personaje sa ajunga, alaturi de altii ca el, in postura de parlamentar european. I-am conferit o putere pe care o pierduse. Nu uitati, ca de aceasta putere a mai beneficiat cineva ca sa iasa din inchisoare.

Si….nu e vorba numai de puterea locala. Ganditi-va ce face o asemenea persoana prin strainataturi.

Poate aceste episoade ne vor invata ca avem intr-adevar o putere foarte mare in mana. Si ca noi ii punem sau ii scoatem din viata publica si/sau politica. Dar acest lucru se intampla doar daca mergem la vot.

O alta parte din vina apartine celor care conduc Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne si care ar trebui sa se asigure ca legea este aplicata. Nu te poti astepta ca omul de rand sa respecte legea cand la televizor se vede ca poti sa iti bati joc de ea. Nu ai cum sa ceri judecatorilor sa ofere o solutie corecta cazurilor, cand vezi ca hotararile nu sunt puse in aplicare si sunt luate in deradere. Intr-un stat de drept legea nu este tocmeala si scandal, ea este sfanta.

Adevarul este ca mi-as fi dorit ca dupa ce a inceput scandalul sa vad mascatii intrand in acel sediu. Cum era in direct si jignirile aduse justitiei, politiei, executorului judecatoresc, presedintiei au fost vazute de mii de oameni, as fi dorit sa vad politistii incatusand acele personaje. Pentru ca doar asa vei obtine respectul cuvenit pentru lege. Actionand cu o mana de fier. Obstructionarea justitiei este, prin alte parti, o fapta grava ce se pedepseste cu inchisoarea. Iar politia te retine imediat ce esti suspect. Poate ca ne vom inspira si noi de la ei. Ne-ar prinde bine.

Am remarcat insa si doua lucruri pozitive. In primul rand, taria de caracter a executorului judecatoresc. Nu a plecat pana nu si-a facut treaba. Cu toate ca predecesorul cedase in fata protestelor vehemente. Din acest punct de vedere, este de apreciat.

Al doilea lucru este mesajul Procuraturii. Care a anuntat ca se sesizeaza din oficiu in acest caz si va face investigatii. Nu a avut prezenta de spirit si viteza de reactie – ar fi trebuit sa se prezinte acolo, in mijlocul evenimentelor – dar a luat o pozitie si a anuntat ca acest gen de manifestari nu sunt conform legii. Sa speram ca nu se va termina totul cu un mare NUP.

Din pacate, cele doua lucruri pozitive nu reusesc sa schimbe gustul amar. Si pana cand nu vom reusi sa impunem tuturor respectarea legii ne vom tot invarti in cercul amar guvernat de tipete, jigniri, televiziuni, scandaluri.

Advertisements
This entry was posted in De pe la stat adunate, Politica incoace si incolo, Printre altele... and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Cercul Amar

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s