Economia familiei – Economiile

  In momentul in care incepi sa economisesti si nu e niciodata prea devreme sa faci acest lucru, se pune intrebarea ce faci cu aceste economii.

 Asa dupa cum specificam in articolul anterior legat de bugetul familiei, eu cred ca este de preferat sa ai economii capabile sa iti asigure standardul de viata actual timp de sase luni. In acest fel acoperi riscul unei disponibilizari, falimentului companiei la care lucrezi sau, de ce nu, cu ajutorul lor iti poti pune in aplicare dorinta de a face o schimbare in viata profesionala si a cauta altceva. Economiile “de salvare” ar trebui pastrate intr-o banca – sub forma de depozit bancar, din doua motive. Primul este legat de reducerea tentatiei de a cheltui pe parcursul lunii (sau a perioadei pe care e facut depozitul) – poti pierde din dobanda, platesti comisioane, trebuie sa te deplasezi la banca, etc. Al doilea motiv este legat de faptul ca aceste economii vor produce bani. Chiar daca nimeni nu se imbogateste de pe urma banilor depusi la banca (bancherii cred ca sunt exceptia) se vor incasa bani din dobanzi. Bani primiti, nu dati.

 

Pe langa economiile “de salvare” descrise mai sus, in bugetul familiei mai pot fi incluse cateva categorii de economii pe care le clasific astfel:

– economiile pentru investitii
– economiile pentru consum
– economiile pentru viitor

 Economiile pentru investitii se refera la pregatirea investitiilor ce se doresc a fi efectuate de catre familie. In categoria investitiilor voi include insa doar bunuri de folosinta foarte indelungata sau unde avem un risc minim de pierdere a valorii un timp. Pentru o familie, astfel de investitii pot fi facute in constructii sau terenuri, aur, bijuterii, opere de arta.

Binenteles, se pot face si investitii de risc. In cazul acestor investitii, insa, bugetul alocat trebuie clar diferentiat si, de preferat, sa aiba o anumita valoare fixa, fara sume alocate lunar. In acest fel se elimina riscul atragerii tuturor fondurilor disponibile catre acest tip de investitii ce poate avea consecinte neplacute in cazul evolutiilor portofoliului investitional contrar asteptarilor. 

Nu includ in investitii masina personala, televizorul FullHD sau masina de spalat cu 1400 rotatii pe minut. Acestea sunt articole de consum. Valoarea lor scade dramatic intr-o perioada de maxim 5-6 ani, iar societatea de consum ne va impinge sa le schimbam. Daca tot o vom face, macar sa nu ne dam bugetul peste cap si sa avem ramura alocata specific acestor cheltuieli. Poate ca o sa para cam complicat, insa efectul major va fi ca ne va ajuta sa realizam cat ne permitem si cat nu. Iar acest lucru reprezinta cheia pentru evitarea falimentului personal.

 Economiile pentru viitor, ultimele din lista mea, reprezinta cele mai neatractive economii si, cu toate acestea, poate cele mai importante. Tocmai de aceea, ma voi rezuma doar la enumerarea lor in acest articol, urmand sa le detaliez in una din zilele urmatoare. Aici intra asigurarile de viata – cu componenta investitionala sau nu –, pensiile private facultative, produsele de economisire pentru copii, etc. In general, sume de bani pe care le dai lunar si pe care le vei recupera dupa minim 10 ani.

 Cum le gestionam insa pe toate? Cat anume se poate economisi fara a afecta nivelul de trai? Eu am realizat ca 15% din salariu se poate orienta catre zona de economisire, fara a lua in calcul componenta “economiilor pentru viitor”. Datorita importantei acestor economii, sumele platite lunar si/sau trimestrial le-am trecut direct in categoria cheltuielilor fixe. Pentru siguranta platii.

Pentru restul economiilor, fiecare familie trebuie sa aloce o pondere reiesita din importanta categoriei. Eu recomand pentru inceput (si aici ma refer la aceia care, ca si mine, nu aveau o structura clara de economisire si nici sume depuse prin banci) ca 10% din venit sa fie alocat economiilor “de salvare”, iar 5% celor de consum si/sau de investitii. Pe masura ce ne apropiem de suma ce ne permite o independenta de 6 luni, putem modifica treptat aceste procente.

 Gestionarea bugetului si a economiilor vor permite, pe termen mediu si lung, o independenta financiara ridicata la nivel de familie ce se va traduce atat in reducerea riscului de a ajunge in incapacitate de plata cat si in posibilitati de investitii ce nu pareau posibile decat cu mari eforturi financiare.

Advertisements
This entry was posted in Economia pe intelesul meu, Printre altele... and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Economia familiei – Economiile

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s