D’ale fatarniciei

Trei copii ai strazii sunt sub geamul biroului meu. Impart o punga de aurolac sufland in mainile inghetate. Prost imbracati, mancare din furturi sau gunoaie, vor avea noroc daca vor trece de gerurile de la munte. Poate ca si-au gasit vreo canalizare cu tevi de apa calda sau ii accepta pe la spital noaptea.

 Bani pentru a-i lua de pe strada si a le oferi un adapost nu sunt. Nu sunt bani nici pentru a-i inscrie la o scoala si a-i pregati pentru o alta viata. Sunt insa bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Asa crede Biserica Ortodoxa. Ca ar fi bine ca 20 milioane de lei sa fie alocate din bugetul statului catre o constructie necesara doar in imaginatia capilor bisericii, constructie ce ar mai afecta si cateva hectare de spatiu verde dintr-un oras care oricum se sufoca.

Patriarhul are chef de scris scrisori catre Mos Craciun in aceasta saptamana, se pare. Acum doua zile a trimis Presedintelui Senatului o scrisoare ca sa se asigure ca nu cumva afacerile lumesti ale bisericii sa fie impozitate pentru profiturile obtinute. Si, in plus, sa pastreze veniturile salariale primite de catre angajatii bisericii din partea statului. Asa, in spiritul Craciunului.

 Pentru ca mai avem o Camera, mai avem o cerere. De data aceasta, una pe sume. Nu mai putin de 20 milioane lei pentru catedrala cerute astazi intr-o scrisoare trimisa de catre Patriarh Presedintelui Camerei Deputatilor.

Patriarhul insa uita ce a declarat acum vreo doua-trei luni. Si anume ca nu va mai cere bani statului (in urma imaginii negative din randul cetatenilor) pentru constructia catedralei si se va imprumuta de la banci. La cat profit scot afacerile bisericii, pot sa isi construiasca si doua de unii singuri. Intre timp, insa, aflam ca primesc bani de la stat. 5 milioane in 2009 din buget, 10 milioane lei de la Primaria Sector 2 in 2010. 10 milioane! Cate persoane fara adapost ar fi putu primi o supa calda in fiecare zi de acesti bani? Cati copii ai strazi ar fi putut merge la scoala? Oare acesti bani nu ar fi ajutat centrele de plasament si casele de batrani din acest sector? Cu siguranta.

Nu este insa importat pentru cei care isi asuma un rol social-caritabil, dupa cum nu conteaza cuvantul dat. Halal rol educational, nu am ce zice. Propavaduiti in continuare fatarnicia, dar, va rog, nu o faceti pe banii mei.

Astept vineri urmatoarea scrisoare a Patriarhului. Poate catre Primul Ministru sau Presedinte. Sa mai ceara niste beneficii banesti, ca nu sunt suficiente miliardele de euro detinute.

Advertisements
This entry was posted in Politica incoace si incolo, Printre altele... and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to D’ale fatarniciei

 1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

 2. Sergiu ALDEA says:

  In ultima vreme, indiferent de educatie, ne-am obisnuit 7a criticam tot ce misca, pana la presedinte, patriarh la femeia de serviciu. Mai mult decat atat ne facem singuri tara de ras, scotand din noi propriile noastre frustrari si neimpliniri. Nu suntem de acord nici daca nu se face nici daca se construieste. Nu gandim in perspectiva, nu avem constiinta unei continuitati a istoriei propriei noastre istorii, ne multumim sa ne fie bine astazi, doar noua.↲Din ce ai scris mai sus imi dau seama ca nu mergi la biserica sau in cel mai bun caz esti indiferent fata de ea. Altfel ai fi putut intelege semnificatia unui astfel de edificiu, importanta si utilitatea acestuia. ↲
  Noua catedrala patriarhala reprezinta, in mod indiscutabil, o necesitate practica, liturgica si misionara, un simbol al demnitatii nationale. Patriarhia Romana are dreptul si responsabilitatea de a construi viitoarea Catedrala patriarhala indiferent de complexele si interesele celor care, cu ostilitate, incearca sa impiedice construirea acesteia in Bucuresti – singura capitala a unei tari membre a Uniunii Europene fara o catedrala reprezentativa pentru credinta si demnitatea poporului ei.↲Biserica nu ia uitat nici pe saraci, pe langa patriarhie si numeroase parohii din capitala functioneaza (altele se construiesc) asezaminte sociale (azile, orfelinate, cantine, gradinite).↲
  In final, cu draga inima, te sfatuiesc sa incepem fapta buna cu noi personal, sa bucuri macar unul dintre acei copii cu o masa calda si un mic cadou de Craciun. Sarbatori cu bucurie!

  • paulfulea says:

   Domnule Aldea,
   Faptul ca merg sau nu la biserica este irelevant. Constitutia imi da dreptul sa am orice credinta sau sa nu am niciuna. Vedeti dumneavoastra, tocmai de aceea nu are niciun cult dreptul de a construi din impozitele noastre. Au propriile averi, propriile venituri. Isi pot construi orice doresc, atata timp cat platesc pentru aceasta. Cum va explicati ca primaria unei comune prefera sa dea 7 milioane de euro pentru o catedrala (da, alta decat cea a mantuirii neamului) in loc sa asigure canalizarea localitatii?
   Eu sunt de parere ca mantuirea neamului se asigura prin munca, cinste si onoare, nu prin cumpararea rugaciunilor. Sau nu stiti cat costa sa te pomeneasca popa in biserica?
   Se prea poate sa criticam, pe de alta parte, daca nu vom vorbi, ce se va intampla? Atata timp cat aceste critici se fac cu bun simt si fara afronturi personale, eu cred ca ele au un rost important. De a oferi mai multe pareri si mai multe opinii. Fiecare va crede ce va considera de cuviinta, insa alegerea va fi documentata. Fara jumatati de adevar.
   Va multumesc pentru comentariul transmis si va doresc Sarbatori Fericite!

 3. pray4life says:

  dl Fulea eu cred ca de fapt va necajiti pentru masacrarea spatiului verde, cu brutalitate cruda si sangeroasa, de catre monstruoasa si megalitica constructie, intr-un oras care si asa se sufoca, nu-i asa, citandu-va.

  cred ca cei trei copii sunt doar triggerul ce a declansat aceasta reactie.

  pe de alta parte mi se pare este evidenta inutilitatea actului liturgic pentru dvs, sunteti un militant al izolarii religiosului de social, constitutia va permite, nu-i asa…

  toate cele de mai sun sunt ok, e libertate, atat de la Dumnezeu cat si de la constitutie, de la Ion Iliescu nu-i asa, insa as cam obiecta nitel la ideea de fatarnicie, cam fortati aici fandarea iar ligamentele exprimarii se intind destul de mult.

  dvs fiind un exterior al fenomenului religios si percepandu-l de pe o orbita destul de indepartata, plutonica as putea spune, stampile de genul asta eu nu cred ca isi au locul. deci aici as obiecta nitel. bunul simt parca cere o frazare mai nuantata, precum: “nu vreau catedrala pe bani mei” (versus “Propavaduiti in continuare fatarnicia, dar, va rog, nu o faceti pe banii mei.”); adica mai temperat, mai retinut… e mult de vorbit, antepredecesorulpostator a sumarizat bine

  hope u catch the drift as u r a wise man, context in care va doresc dvs si cititorilor dvs, oarecum in contra curentului de glamorur, secularizare, santaclaus si shopping ce cuprinde aceste zile, ca pruncul Hristos sa is gaseasca locas in ieslea inimilor noastre

  • paulfulea says:

   Va multumesc mult pentru comentariul dumneavoastra. Imi permite sa fac cateva precizari.
   Eu consider ca daca spui ceva, atunci trebuie sa faci tot posibilul sa te tii de cuvant. In momentul in care esti o personalitate publica, cerinta aceasta devine imperativa. Vorbind insa de Patriarh, incalcarea cuvantului dat mi se pare de neacceptat. Sunt, intr-adevar, convins de faptul ca aceasta catedrala nu trebuie facuta din bani publici. Trigger-ul a fost dat de nerespectarea deciziei luate acum 3 luni de catre BOR. In acea perioada au transmis un comunicat in care precizau ca nu vor folosi bani de la bugetul de stat, ci se vor descurca din bugetul propriu. Acum, au schimbat macazul. Cum numiti dumneavoastra acest lucru?

   Va multumesc inca o data pentru comentariu. Mi-a facut placere sa il citesc.
   Va urez Sarbatori Fericite inconjurat de familie. De acolo vine lumina.

   Paul Fulea

 4. Dan says:

  Un părinte spiritual, aşa cum se consideră orice reprezentant oficial al unei religii, ar fi normal să nu ignore implicaţiile pe care le are o solicitare de fonduri de la stat în acest context. Gândiţi-vâ la familiile de genul: tată bugetar, mamă în concediu de maternitate, credit la bancă pentru casă.
  Sigur, orice reprezentant al unei religii de stat, oficiale, poate cere fonduri. Dar noi ne împrumutăm la FMI, reducem salariile, tăiem bugete. Acum e momentul ca toată lumea să contribuie la ieşirea din criză: la creşterea producţiei/exportului. Chiar nu e momentul pentru extravaganţe spirituale.
  E ca şi cum m-ar da afară de la job şi a doua zi mi-aş cumpăra cruci sfinţite de toţi banii rămaşi. Lipsa de consideraţie pentru situaţia dificilă în care se găsesc chiar enoriaşii mă enervează.
  Poate acea construcţie e un obiectiv în evaluarea anuală a Patriarhului…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s