Asteptari desarte

Legea 489/2006. Art.7.
(1) Statul roman recunoaste cultelor rolul spiritual, educational, social-caritabil, cultural si de parteneriat social, precum si statutul lor de factori ai pacii sociale.
(2) Statul roman recunoaste rolul important al Bisericii Ortodoxe Romane si al celorlalte biserici si culte recunoscute in istoria nationala a Romaniei si in viata societatii romanesti.

Biserica Ortodoxa Romana a avut un rol foarte important de-a lungul istoriei Romaniei. Nu trebuie decat sa privim manastirile din Moldova, scrierile vechi, primele tiparituri. Isi indeplinea rolul spiritual, educational, cultural.

Ceva s-a intamplat insa pe parcurs.

 

E ca si cum cultul s-a transformat intr-un organism. Sau mai bine zis, o organizatie. O organizatie care are posturi vacante si angajeaza, nu mai formeaza oameni de cult. Un organism preocupat mai mult de imaginea proprie decat de spiritualitate.

In fapt, Biserica nu mai poate sa isi asume acum rolul educational sau cel social-caritabil. Nu fara a fi un model de …fatarnicie.

Cum altfel ai caracteriza o organizatie care refuza sa plateasca impozite pe veniturile obtinute din afaceri si considera ca “unele facilitati fiscale” de care beneficiaza i se cuvin pe drept? Isi educa enoriasii sa acumuleze cat mai multe venituri, probabil. Sau ofera exemple de cum nu ar trebui sa platesti impozite. Pai daca parintele nu plateste impozit pentru curatoria chimica, eu de ce sa platesc ? El e slujitorul Domnului si stie….

Un rol educational desavarsit asumat de Biserica. Si promovat pe radio, televiziune, presa scrisa – toate apartinand Patriarhiei. Toate fara impozite pe venituri.

Ce rol social-caritabil isi poate asuma Biserica Ortodoxa cand averile sale depasesc 3 miliarde de euro, insa primeste venituri salariale de la stat pentru fiecare angajat administrativ sau preot?

Exista insa alte roluri necuprinse in lege pe care si le asuma. Preotul de la biserica situata in cartierul meu si-a asumat rolul de colector de taxe. In fiecare an trimite niste sarmane femei in varsta sa colecteze donatii pentru biserica lui cu sistem audio de 2000 Watts si ecran LCD extern. Refuzul meu constant imi blocheza accesul la serviciile acelei biserici. Ce pacat….

Altii isi asuma roluri politice. Ii vezi prin Parlament luand pozitie pentru vreo lege sau alta. Promitand voturi. Cerand bani pentru construirea de biserici . Nu folosesc ctitorire – acest termen are o aura de responsabilitate, de maretie, ce nu se regaseste in creatiile masinii de ridicat biserici.

La urma urmei, tot omul simplu a caracterizat cel mai bine situatia actuala a Bisericii Ortodoxe : Maica, fa ce zice Popa, nu ce face Popa!

Problema care ramane este cea a asteptarile desarte fata de Biserica. Ea nu isi va mai indeplini rolurile conform legii. A incetat de mult. In acest caz, nu vad niciun motiv pentru care sa o mai sustinem din impozitele noastre.

Constructia de scoli si spitale, de teatre sau sali de concerte, investitiile in educarea si culturalizarea poporului realizate prin intermediul impozitelor colectate de pe urma afacerilor Bisericii din turism, industria lemnului, monopolul pe lumanari, media, mica industrie, agricultura, etc. poate ca ar reusi sa respecte litera legii.

Aceasta ar putea fi o solutie.

Advertisements
This entry was posted in De pe la stat adunate, Printre altele... and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Asteptari desarte

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s