O lectie de economie

Intr-un reportaj vazut acum cateva zile a fost prezentat un grup de artisti populari ce expuneau in Bucuresti. Ceea ce au declarat, confirmat de ceea ce se intampla la targul unde participau, reprezinta o mostra de simt comercial si, mai ales, de intelegere a nevoilor economiei actuale. Va prezint doua aspecte ce mi-au atras atentia din declaratia unui expozant:

 Am redus pretul produselor. Acum, el (pretul) este alcatuit din costul materiei prime si o mica suma care sa reprezinte manopera

 Sunt artisti care au plecat dupa doua zile de targ. Scazand preturile, au reusit sa isi vanda toata marfa.

Hai sa ne uitam, insa, la evolutia economiei romanesti, in 2010. Estimarile, asa dupa cum le stim cu totii sunt de scadere economica de peste 1,5%, cu o inflatie de peste 7%. Trecand peste efectul inflationist al cresterii TVA, o mare parte din vina pentru scaderea economica si inflatie o au patronatele. Iar acest lucru il afirm intrucat, cu exceptia catorva arii si ma refer aici la imobiliare si vanzari de masini, in celelalte zone din economie patronatele au ales, cu prioritate, o singura cale de mentinere a profitului.

Milton Friedman spunea ca singura responsabilitate a firmelor este obtinerea profitului. Conteaza insa foarte mult cum il obtii. Cererea din Romania in 2010 (si 2009, de altfel) nu s-a diminuat decat din cauza puterii reale de cumparare. Spargerea balonului creditelor, scaderea salariilor, cresterea somajului a dus, in fapt, la o scadere a banilor existenti la populatie. Pe noi nu ne incalzeste ca in piata sunt foarte multe lichiditati daca noi nu beneficiem de ele ca si persoane fizice.

Avand in vedere aceasta cauza principala ce a afectat cererea – respectiv scaderea disponibilitatilor banesti – strategia normala de actiune a unei companii era scaderea preturilor, respectiv a marjelor aferente cu care lucrau. Din pacate, acest lucru nu se intampla, in mare parte, la niciun nivel. Sunt mii de cazuri de magazine de tara ce nu mai pot plati furnizorii, dar care pastreaza un adaos comercial de peste 30% la marfa. In fiecare luna observam cate o persoana cu mare influenta din vreo industrie care vine sa anunte posibile cresteri de preturi. Ba mai se trezeste din somnul ratiunii si vreun ministru (scuzati, se adanceste in somnul ratiunii trebuia spus) si ne anunta de cresteri de pret la alimente. Sa mai mentionam furnizorii de combustibili sau uitilitati publice? Pana si BNR-ul se intreaba ce e cu pretul carburantilor. Pai cum ce e? Au aplicat aceeasi strategie: daca vindem mai putin, macar sa vindem mai scump.

De fapt aceasta este strategia care a fost aplicata in mare masura in toata economia romaneasca, strategie care adanceste mult discutata criza. Crescand pretul, faci marfa inaccesibila pentru mai multa populatie. Nu este vorba de o scadere naturala a cererii prin reducerea nevoii, ci o scadere fortata prin lipsa lichiditatilor. Nu ai banii necesari, prin cresterea pretului reduci si mai mult consumul. In conditiile in care ar actiona invers si s-ar reduce preturile, consumul ar creste. Intr-adevar, rata profitului ar scadea, dar cifra de afaceri ar creste. Si mai important, ar creste economia pe verticala, caci vanzarea mai multor produse ale unui producator, ar insemna cerere mai mare pentru furnizorii lui. Iar cererea mai mare acolo, ar genera locuri de munca mai multe. Iar locurile de munca ar genera lichiditati la populatie, care la randul ei, ar creste cererea. Si asa, printr-o actiune concentrata a patronatelor, s-ar ajunge, practic la impulsionarea afacerilor si evitarea falimentelor.

De aceea, pe langa lobby-ul practic la nivel guvernamental de fluidizare a pietii muncii, de reduce a taxelor si impozitelor (lucruri foarte importante si necesare), patronatele ar trebui sa inceapa sa isi asume si responsabilitati. Acelea de gestionare si crestere a pietii in care actioneaza. Pentru ca, totul se reduce la pret, la urma urmei. Si poate vor intelege lectia de economie predata de un mic grup de artisti populari. In fapt, inca o mostra de inteligenta a satului, nu?

Advertisements
This entry was posted in Economia pe intelesul meu, Printre altele... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to O lectie de economie

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s