Cumparaturi electorale

Pare un pic cam devreme sa discutam despre strategii electorale, insa sunt anumite mase de alegatori intens negociate de catre partide. Si merita cateva cuvinte.

Sa incepem, mai intai, cu PNL-ul. Nu de alta, dar nu a negociat sau cumparat nimic la vedere. Din punct de vedere moral, este un plus pentru acest partid. Cu toate ca, personal, cred mai degraba ca nu isi mai gaseste calea. Orgoliile foarte mari la nivel de conducere, alaturi de insuccesele repetate inregistrate ca partid de opozitie ii scad atractivitatea. Cand motiunile ratate si discursurile beligerante reprezinta singurele tale modalitati de exprimare, alaturi de retragerile repetate de la vot, neprezentarile la discutii si consultari sau pozitii de frunte in ceea ce priveste numarul de absente din cele doua Camere, nu mai reusesti sa convingi lumea.

Mai interesante insa reprezinta alegerile facute de celelalte doua mari partide.

In mod natural, PSD-ul s-a aliat cu sefii de sindicate. I-am vazut participand la congresul PSD anuntand un razboi total la motiune. Nu s-a inregistrat rezultatul scontat, participarea fiind sub 50% din ceea ce se asteptau. Un mare semn de intrebare, atat pentru PSD, cat si pentru sefii de sindicat. Pentru ca avantajele principale le primesc sefii de sindicat, nu membrii. Bugetarii vor primi o crestere salariala, daca va iesi PSD-ul ca partid majoritar, insa nu cea promisa acum. Nu exista veniturile necesare la buget. Sefii de sindicate se aleg cu crema, insa. Averile lor nu vor fi facute publice si nimic nu mi se pare mai necurat decat un sef de sindicat Bogat. In plus, sunt sigur ca vor fi cativa care vor trece dupa alegeri pe pozitii fruntase in partid si/sau in administratie.

Problema e reprezentata, insa, tot de esecurile actiunilor intreprinse. Oamenii se satura sa intreprinda actiuni al caror rezultat este un mare zero. Au iesit in strada fara efect. Au fost inainte motiuni, tot fara efect. Stampila neputintei a inceput sa fie aplicata PSD-ului si sefilor de sindicate. Au devenit nereprezentativi, atat PSD-ul pentru electoratul lui, cat si sefii de sindicate pentru membrii. Indiferent, insa, voturi tot au fost promise. Nu vrem ca sa se schimbe perceptia despre sindicalisti. Pardon, sefii lor. Ei sunt saraci si trebuie compatimiti ā€“ ca doar aceasta este strategia lor de comunicare.

In ceea ce priveste PDL-ul, sincer am fost surprins de alegerea facuta. Pe cat de logica este mutarea, pe atat de surprinzatoare. Si un pic imorala. Primele semne de intrebare au aparut dupa declaratia domnului Flutur legata de rolul bisericii in stat. Nu vorbim de orice biserica, pentru ca in Romania exista una singura ā€“ BOR. Restul sunt dinadins ignorate si nesustinute. Probabil ca prea-inaltele sutane si-au frecat mainile de bucurie. Nu va mai discuta nimeni de legiferarea prostitutiei, homosexualii nu vor putea visa la o institutionalizare a legaturii lor, iar construirea bisericilor va avea un avant considerabil. Sa nu credeti, insa, ca BOR-ul se vinde atat de ieftin. Din contra, negocierile de abia acum au inceput. Primele rezultate s-au vazut in noile retrocedari facute bisericii. Cladiri, terenuri care abia asteapta sa fie trecute, prin artificii cunoscute, pe persoana fizica. Lectiile de acest gen le preda prea-bogatia sa din Constanta.

Dar de ce a intrat PDL-ul in negocierile acestea? Un motiv este legat de puterea de comunicare a BOR-ului. Ganditi-va la mesajul ce se va transmite in fiecare din miile de biserici. Cu atat mai mult, cu cat BOR-ul are si increderea oamenilor. Din pacate. Asa ca, din punct de vedere politic, milionul de bugetari atacat de PSD a fost surclasat cu mult de milioanele de credinciosi ce merg la biserica.

In privinta cumparaturilor electorale, PDL 1 ā€“ PSD 0. PNL, inexistent.

Advertisements
This entry was posted in Politica incoace si incolo, Printre altele... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Cumparaturi electorale

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s