Discursul de convenienta

De mai bine de un an de zile opozitia s-a intrecut in discursuri populiste sau atacuri, unele mai jignitoare ca celelalte. Printre armele de care dispun nu s-au regasit solutiile viabile, participarea la discutii alaturi de putere pentru a se cauta o cale de mijloc. S-au preferat declaratiile beligerante, instigarea sindicalistilor sa faca greva, de fapt un razboi direct cu coalitia. Iar, ca de obicei, un razboi nu aduce niciodata ceva bun. Doar pierderi. Si acelea sunt ale noastre, ale oamenilor de rand, victimele colaterale ale bataliei pentru os.

 Actiunea preferata a opozitiei a fost si va ramane discursul. Infocat, beligerant, plin de pasiune si de foarte multe ori jignitor. Ceea ce am observat, printre altele, ca declaratiile sunt si in functie de interesul de moment al politicianului. De ceea ce este bine pentru opozitie sa se intample. Nu conteaza ca declaratiile se contrazic intre ele intr-o anumita perioada de timp mai mare sau mai mica, important este ca s-a iesit la rampa si ca ceilalti gresesc. Si gresesc foarte grav – nu de alta, dar fac exact ca grupul care reclama. Cum isi permit?

 Hai sa spunem ca daca ar fi vorba despre vreun membru de partid fara prea multa scoala sau aspiratii politice, asemenea accidente ar fi de inteles, intr-o oarecare masura. Insa este vorba de oameni politici cu greutate, tineri oameni politici ce au anuntat ca reprezinta solutia pentru Romania. In plus, sunt si pe oarece pozitii de influenta in partidele pe care le conduc.

Domnul Victor Ponta, presedintele PSD,  declara legat de decizia parlamentarilor PDL de a nu vota motiunea de cenzura:”Daca din partea PDL nu ne mira asemenea gesturi de dispret la adresa oamenilor, reprezentantii minoritatilor trebuie sa participe la vot si sa-si exprime votul conform constiintei”.

Ar cam avea dreptate domnul Ponta daca parlamentarii PDL ar iesi din sala si ar refuza sa participe la sedinta. Ei insa isi vor exercita sarcina de servici prin abtinere de la vot (votarea unei legi, motiuni, etc este o sarcina de servici pentru un parlamentar, intrucat a fost ales sa faca exact acest lucru).

Ma intreb insa ce gest este acela de a nu participa la sedinta si a te ridica din sala? Este oare un gest de dispret la adresa alegatorului care te-a trimis cu treaba in Parlament? Cum se numeste neexercitarea sarcinilor de servici? Conform Domnului Ponta, este totul in regula, cand este vorba de PSD:”Opţiunea BPN este aceea de a păstra decizia luată prima dată, de a nu participa prin vot la adoptarea sau respingerea acestei legi.”

Vedeti, nu putem compara august cu octombrie si PSD cu PDL. In august era bine ca PSD sa nu stea in parlament, in octombrie e bine ca PDL sa stea. Unde e contradictia?

 Opozitia are macar meritul ca merge pe aceeasi linie, indiferent de partid.Domnul Antonescu face cam acelasi lucru, cu alte vorbe. Iata ce declara dumnealui:“Faptul că PDL a luat măsura fără precedent de a-şi transforma parlamentarii într-un soi de manechine, neavând toţi calităţi pentru asta, unii având, dar nu toţi, care trebuie să asiste şi nu li se îngăduie să-şi exprime votul pe o problemă gravă, nu ne sperie foarte mult.”

Am inteles ca cei din PDL sunt manechine daca se abtin de la vot. Interesanta comparatie. Dar de inteles de la cel care considera ca a-si trata sarcinile de servici cu responsabilitate inseamna “munca de santier”:“Parlamentul Romaniei nu este un santier unde iti faci pontajul sau nu este o slujba. Este o demnitate, este o misiune politica pe care o exerciti in incinta parlamentului, dar nu numai.

Domnule Antonescu, de ce nu e voie sa nu se voteze, daca Parlamentul este o misiune politica si nu o slujba (apropo’, daca nu e slujba, va rog sa returnati toti banii primiti ca si salariu, precum si sa renuntati benevol la toate avantajele aferente slujbei de parlamentar)?. Ca si misiune politica, aceasta se poate exprima prin abtinerea de la vot. Sau doar PNL-ul are dreptul sa detina manechine? Nu de alta, dar tare mai defileaza in doua din trei sedinte pe holurile Parlamentului in loc sa apere activ si constiincios interesele celor care i-au votat. Si va mai mirati ca nu sunt initiative legislative din partea opozitiei. Pai acest lucru ar fi insemnat sa munciti….

 Oricum, m-am lamurit inca o data ca nu interesul tarii guverneaza discursurile, declaratiile, respectiv, actiunile partidelor. Din opozitie sau nu. Ceea ce primeaza este interesul de partid, de cele mai multe ori derivat din interes personal. Iar noi – victime colaterale.

Advertisements
This entry was posted in Politica incoace si incolo, Printre altele... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Discursul de convenienta

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s