Destramarea Romaniei

Suntem martorii destramarii Romaniei. S-a intamplat zi de zi in ultimii ani, cate putin in anumite perioade, mai mult in alte perioade. Acum insa este la turatie maxima. Nici daca ar fi fost o conspiratie nu s-ar fi obtinut rezultate atat de bune.

Un stat se destrama cand institutiile sale nu mai functioneaza. Cand controlul nu se efectueaza sau nu are efect, cand masurile punitive nu isi ating tinta sau lipsesc cu desavarsire, cand angajatii statului sunt luati in deradere. Un stat se destrama cand conducatorii lui sunt batjocoriti. Iar institutiile pe care le conduc sunt calcate in picioare.

Pentru ca vorbeam de control in acest moment institutiile abilitate sa controleze – indiferent ca este vorba de siguranta in constructii sau plata impozitelor – sunt compromise in totalitate. Cazurile de coruptie au fost auzite si de pustii de la liceu, insa de procese finalizate, in care agenti economici, persoane fizice sau chiar angajati ai statului sa fie pedepsiti nu s-a auzit. Nu vad alta explicatie la faptul ca in continuare creste zona gri a economiei, insa nimeni nu este vinovat decat prin tacerea voluntara a organelor de control. In plus, angajatii au fost de multe ori batjocoriti – prin lefuri mizere, prin manipulare grosolana de catre politic sau lideri de sindicat. Si de cele mai multe ori ei insisi isi distrug imaginea prin comportament neprofesionist, dorinta de imbogatire rapida, lipsa de respect fata de contribuabil. Prin urmare, statul roman si-a pierdut acest atribut. Controlul nu mai functioneaza.

Pe de alta parte, chiar daca ar functiona, nici abilitatea de a lua masuri punitive nu functioneaza. Amenzile acordate la norma nu reprezinta functionare. Nici amenda nu reprezinta o masura punitiva, pentru ca oricine o poate contesta indiferent de claritatea sau gravitatea faptei, se poate judeca 3 ani si, in functie de cat de priceputa e persoana, poate asteapta pana se prescrie. Ca sa nu mai vorbim de judecatori, procurori, avocati, notari si asa mai departe. Au devenit adevarate caste ce isi apara interesele proprii care nu mai au nicio legatura cu reglementarile legilor. Uitati-va doar la decizia privind pensia magistratilor. Pardon, decizia magistratilor privind pensia magistratilor. As spune ironie, daca nu ar fi atat de grav.

Un alt aspect este capacitatea de a se apara a unui stat. Nu se poate apara, el nu mai exista – poate fi oricand subjugat. Iar doua dintre institutiile care ar fi trebui sa asigure apararea tarii au fost compromise in totalitate in ultima luna. A inceput cu angajatii politiei. Cu o imagine mai mult decat patata, campioni la spagi si inchis ochii in favoarea infractorilor sau doar a masinilor de peste 30 mii euro – doar nu se stie ce mahar o conduce si nu vreau probleme –  au reusit sa stearga orice urma de respect fata de aceasta institutie in momentul marsului catre Cotroceni. Mai ales prin modul de comportament. Imi si imaginez cand vor intra politistii in misiune in casa vreunui infractor iar acesta le va spune “Iesiti afara, javre ordinare!”. Pentru ca asta primesti, daca aceasta oferi ca si exemplu.

Cel mai grav, insa, este exemplul dat de militari astazi. Oameni care au rostit un juramant prin care si-au asumat sa apere tara, sa ne apere pe noi. Oameni care au jurat sa asculte ordinele si pe superiori. Mai presus insa de juramant este onoarea militara. Nu inteleg cum au putut sa pateze onoarea Armatei prin jigniri aduse sefului acesteia. Pentru ca nu au jignit o persoana, ci institutia pe care o reprezinta. Au reusit sa taie coloana vertebrala a Armatei. Si sa taraie in mocirla singura institutie in care omul de rand mai avea incredere – si sunt sigur ca au fost impinsi de la spate si ademeneti cu vorbe frumoase sa faca acest lucru de pseudo lideri de sindicat. Oare cand se vor intoarce acasa si isi vor privi imaginea in grupajele de stiri, vor intelege ce au facut? Cum s-ar comporta acesti rezervisti daca vor fi chemati din nou sub arme? Ce siguranta vom mai avea noi ca ne vor apara? Intrebari fara raspuns. Mai exact, ma sperie raspunsurile pe care le-as putea primi.

Pentru ca, pe zi ce trece, Romania se destrama.

Advertisements
This entry was posted in De pe la stat adunate, Politica incoace si incolo, Printre altele... and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Destramarea Romaniei

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s