Ce ne facem cu Guvernul?

Il dam jos pe 27 Octombrie? Ei bine, nu cred ca se va intampla acest lucru.

In primul rand, suntem in plina vizita a FMI. Si coalitia de guvernamant nu isi permite un esec acum, in momentul in care se discuta un nou acord. Si asa au gresit foarte mult in momentul votului TVA-ului pe alimente. Mai corect spus, au gresit momentul aplicarii masurii. Daca se intampla la inceputul anului viitor, ar fi avut sanse de reusita. Si un impact electoral mai puternic. Va fi masura viitorului prim-ministru, probabil.

In al doilea rand, este inca prea devreme, din punct de vedere strategic.Cred ca este foarte clar ca Boc este omul de sacrificiu. Este urat de toata masa bugetara, la care se alatura pensionarii. Insa are anumite lucruri de facut, pe care nu si le poate asuma nimeni altcineva. Sunt lucruri pe cat de necesare – legea pensiilor, legea salarizarii unice – pe atat de cauzatoare de scadere a popularitatii. Si acestea sunt doar cele negociate cu FMI.

In al treilea rand, caderea Guvernului printr-o motiune de cenzura ar genera o crestere a puterii opozitiei. Un lucru de nedorit. Opozitia ar considera ca li se cuvine sa aleaga premierul. Iar parlamentarii slabi de ingeri ai actualei puteri – cei care sunt acum in discutii cu PSD & PNL de tot aflam ca motiunea se voteaza – chiar vor schimba barca. Iar daca acest lucru se intampla, Presedintele va fi fortat sa aleaga un premier sugerat de PSD & PNL. Pentru ca altfel va fi amenintat cu suspendarea. Iar acum, daca se va ajunge la Referendum, stim foarte bine ce se va intampla. Si chiar daca nu se va ajunge la suspendare, daca Parlamentul nu da votul de incredere guvernului, se poate dizolva si ajunge la alegeri anticipate. Alt scenariu nedorit de actuala coalitie – cel putin de PDL si UNPR – pentru ca este mult prea devreme pentru ei. Au pierdut mult capital politic si trebuie timp sa il recastige, respectiv nu au structurile bine dezvoltate in teritoriu.

Prin urmare, nu e timpul ca acest guvern sa cada. Va cadea el insa? Eu cred ca da. Boc va trebui sacrificat pentru renasterea PDL-ului. Si pentru a avea ceva sanse la viitoarele alegeri. Iar cel mai probabil acest lucru se va intampla la primavara. Dupa iarna grea, in care nemultumirile populatiei vor creste, primavara va fi momentul prielnic pentru masurile populiste adoptate de un nou guvern. Premierul ales ar putea fi propulsat chiar spre scaunul de Presedinte, cu un marketing eficient. Oricum, totul va tine de ceea ce va oferi masei de manevra – bugetari + pensionari. Neimpozitarea pensiilor, cresteri ale salariilor bugetarilor, reducerea cotei unice, toate sunt posibile din 2011. Nu deodata, pentru ca nu le permite bugetul, insa cate ceva oferit la distante destul de bine gandite pentru a pastra memoria vie a electoratului. Nu de alta, dar aceasta memorie este foarte scurta. Daca nu ar fi asa, nimeni din partidele ce au fost la putere nu ar mai fi primit al doilea mandat.

Advertisements
This entry was posted in Politica incoace si incolo, Printre altele... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ce ne facem cu Guvernul?

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s