Despre slabiciunea statului roman – Ministerul Finantelor

Protestele angajatilor din Ministerul Finantelor au monopolizat buletinele de stiri. Zvonuri circula pe internet si nu numai despre baricadarea ministrului in propriul birou. Angajatii Ministerului fac declaratii peste declaratii. Toate arata inca o data cat de slab este statul roman.

 In primul rand, sa discutam un pic despre situatia salariilor. Intr-adevar, nu poti lasa un om sa gestioneze mii sau sute de mii de euro si sa il platesti cu un salariu de 200 de euro pe luna. Nu faci altceva decat sa alimentezi sentimentul de frustrare al acestor oameni. In plus, vei accentua coruptia in sistem. Aici avem greseala ministrilor de finante care nu au gandit corespunzator grilele de salarizare si nu au aparat interesele propriilor oameni. De asemenea, tot o greseala este decizia de a acorda sporuri imense peste niste salarii de mizerie. Un prim argument este cel legat de viitorul aceptor oameni. Pentru ca se vor trezi peste 20 de ani cu o pensie foarte mica, care nu recompenseaza munca lor si vor tipa ca nu ii plateste statul. Pai daca s-a preferat plata prin sporuri, e normal sa se intample asa. Un al doilea argument este legat de managementul performantei. Ce anume incurajezi sa se obtina. Dar detaliez acest lucru peste vreo doua paragrafe.

 

In al doilea rand, cateva consideratii despre greva. Eu nu sunt de acord cu aceasta forma de protest. Cel mai usor este sa nu mai muncesti. Grevele au fost utile cand punctele de vedere, opiniile nu erau comunicate, presa era toata aservita industriasilor, nu existau instante de aparare a drepturilor angajatilor, etc. Acum exista alte metode pe care sindicalistii le au la indemana. Pot influenta mass-media prin articole despre anumite industrii si conditiile de recompensare a muncii. Si, daca tot vor o greva, pot organiza una japoneza. Pentru ca ar fi cazul sa inteleaga atat pierderile pe care le produc in momentul in care decid sa nu mai munceasca dar, mai ales, sa respecte populatia afectata de decizia lor. Mai ales cand aceasta populatie le plateste, de fapt, salariile.

 In al treilea rand, despre angajatii Ministerului de Finante – aici sunt probleme mari. Pornesc de la declaratia unei angajate – “am doua doctorate si sase mastere si primesc un salariu de 600 de lei.” Doamna scumpa, atat meritati dumneavoastra. Pentru ca nu ati cautat un loc de munca mai bine platit. Ati dorit sa lucrati la stat, la caldurica, cu sporuri neimpozitate si bani primiti pentru cresterea birocratiei.

Un alt exemplu edificator despre acesti angajati. Ca sa platesc impozitul pe venitul global, primesc o hartie acasa. Toate bune pana aici – datele corecte, suma in clar cat datorez, chiar si donatia de 2% trecuta. Ca sa platesc insa, trebuie sa ajung in timpul meu de lucru, la un ghiseu. Dupa ce ma inregistreaza cu declaratia, imi scoate alta hartie sa ma duc la casierie. De ce vizitez doua ghisee? Cum isi justifica existenta prima persoana care doar citeste declaratia aceea de impunere? Pur si simplu, nu exista o logica. Ci doar persoane care isi ridica salariul pentru mutarea hartiilor. Pe timpul meu si pe banii mei.

Inca nu sunteti convinsi de buna credinta a saracilor angajati de la Ministerul de Finante? E indeajuns sa va uitati la casele si masinile personale ale angajatilor acestui Minister. Sau sa cititi urmatoarele exemple de comportament – din motive obiective, nu pot spune sursele:

–          “Domnule, nu pot sa plec de aici fara sa va dau amenda! Trebuie sa sa intelegeti, ca ma face seful cu ou si cu otet daca nu amendez fiecare firma la care fac verificari.”
–          “Nu ati respectat Ordinului Intern al Ministerului de Finante nr.xxx si trebuie sa platiti amenda. Nu s-a publicat in Monitorul Oficial. Este ordin intern, iar dumneavoastra nu l-ati respectat.”
–          “Am o rugaminte la dumneavoastra. Platiti TVA-ul pe care il datorati in valoare de 10000 RON cu doua zile intarziere. Sa va explic de ce. Suma de 10000 RON va fi considerata ca si suma recuperata de la rau-platnici si voi incasa 15% comision.” Ati inteles, 1500 RON stimulent pentru recuperare TVA.

Ca sa mai pun putina sare pe rana. Un citat al unei alte angajate din acest Minister:”Nu isi dau seama ca daca noi nu muncim se blocheaza totul?” Doamna, e un exemplu clar de lipsa de respect. Fata de munca pe care ati trebui sa o prestati, fata de oamenii care asteapta rezultatul acestei munci, fata de dumneavoastra. Si nu uitati ca aceasta tara este plina de absolventi ai facultatilor de Finante-Banci si Contabilitate. Abia asteapta sa obtina o slujba, indiferent unde, chiar si la intunecatul minister in care lucrati. Iar daca sunteti atat de frustrata, va anunt, in premiera, ca s-a liberalizat piata muncii. Deci nu va impusca nimeni daca va dati demisia si va puteti angaja la privat. S-ar putea sa gasiti pe cineva dornic sa va angajeze. Daca nu pentru competente, macar pentru faptul ca aveti cunostintele necesare in minister. Intelegeti, dumneavoastra acest apropo’.

 In final, ceva ce nu au luat in consideratie angajatii acestui minister. Faptul ca nu daca nu mai muncesc ei se blocheaza totul. Ci daca nu mai platim noi. Cei care in continuare mergem la ANAF, Directiile Fiscale si suntem tratati cu lipsa de respect cand ne platim darile, cei care ii privim pe baietii de la Garda Financiara cum taie amenzile dupa bunul lor plac (sau al sefului lor). Noi ar trebui sa facem greva. Si apoi, sa ii lasam pe vasnicii angajati sa caute bani in buget sa isi creasca salariile.

Doamnelor si domnilor, treceti la munca!

Advertisements
This entry was posted in De pe la stat adunate, Printre altele... and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Despre slabiciunea statului roman – Ministerul Finantelor

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s