Economia familiei – Atractivitatea satului romanesc

Inainte sa trec la solutiile pe care le putem aplica in vederea atenuarii efectelor unui stat social, voi expune o posibila solutie pentru familiile ce intampina dificultati financiare in aceasta perioada.

Solutia se aplica familiilor ce traiesc in orasele mari sau mijlocii. Sa luam pentru exemplificare cazul familiei Ionescu, compusa din Doamna si Domnul Ionescu, pensionari ce incaseaza 1300 lei lunar si fiul lor, ce castiga 1500 lei. Familia Ionescu, la fel ca marea majoritate a familiilor romanesti, au de platit o rata la banca de 200 de euro, pentru a achita garsoniera cumparata fiului. Doamna si Domnul Ionescu locuiesc intr-un apartament de doua camere si isi ajuta fiul lunar pentru achitarea ratei la banca.

Odata cu toamna au inceput si grijile privind posibilitatea achitarii ratei la banca avand in vedere ca va creste considerabil costul intretinerii – peste 300 de lei pentru apartamentul lor, plus costul cosului zilnic, al medicamentelor, etc.

Ce poate face familia Ionescu pentru a-si asigura un confort financiar pe timp de iarna, dar si pentru viitor?

 

Solutia este reprezentata de catre satul romanesc. In ultimele decenii a existat un exod continuu al populatiei de la sate catre orase. Locuri de munca, conditii mai bune – invatamant, sanatate, etc.

Intrebarea care se pune este daca mai este atat de atractiv orasul pentru toate categoriile sociale. Iar in cazul familiei Ionescu, satul este mult mai atractiv. Detaliile mai jos – am luat in considerare piata imobiliara a Brasovului.

Familia Ionescu locuieste intr-un apartament de doua camere in oras, nici la periferie, nici in centru. Pretul zonei este de 38,000 Euro.

Pe de alta parte, in satele aflate la o distanta cuprinsa intre 20km si 30km pretul unei case din 2-3 camere plus dependinte (beci, magazie, etc.) este de sub 20,000 Euro.

Ce ar insemna mutarea Domnului si Doamnei Ionescu intr-o asemenea localitate? Cum ne dorim sa se intample acest lucru pana da gerul cel mare, ne hotaram sa vindem apartamentul sub pretul zonei. Sa zicem 33,000 Euro.

In aceste conditii, vom avea urmatorul rezultat:

Actiuni Pret [Euro]
Pret vanzare apartament 33,000
Pret cumparare casa 19,000
Instalare geamuri termopan 1,200
Izolare termica de exterior 1,500
Reamenajare baie 2,000
Incalzire pe lemne (cazan + calorifer) 2,500
Reamenajare bucatarie 1,500
Achizitie lemne 1,000
Disponibil ramas 4,300

 Prin urmare, nu numai ca familia Ionescu a scapat de plata intretinerii pe timp de iarna, insa au mai ramas si bani pentru plata anticipata a creditului luat si reducerea ratei la banca in conditiile in care au fost facute investii in casa achizitionata astfel incat sa se pastreze confortul din apartament. In plus, gradina disponibila pe langa orice casa de la sat, va permite cresterea pasarilor (ca sa ne referim doar la ceva ce nu necesita efort fizic mare) si obtinerea de legume si fructe proaspete. Acestea contribuie la scaderea valorii cheltuielilor pentru asigurarea mancarii.

 Rezulta astfel, fara drept de tagada, ca daca familia Ionescu ar adopta aceasta solutie si-ar asigura o imbunatatire a nivelului de trai.

Un fapt ce nu va fi luat in considerare, insa, de nicio familie ce va analiza o asemenea solutie, dar ar fi bine sa fie luat in calcul de autoritati, este legat de o alta categorie de beneficii aduse de aceasta mutare:

  • Repopularea satelor romanesti. Va creste interesul pentru aceste zone si va asigura si un plus de venituri unor comunitati foarte sarace
  • Impulsionarea economiei prin investitiile facute in amenajarea caselor de la sate
  • Acoperirea nevoilor de locuinte din orase, prin mutarea unei parti a populatiei din aglomerarile urbane

 Prin urmare, un ajutor in aceasta directie ar fi mai bine venit decat cel dat pentru incalzire. Ar trece astfel de la statutul de ajutor social, la statutul de investitie in economie. Iar rezultatele ar conduce, in final, la cresterea veniturilor statului.

Toate acestea depind, insa, de oameni. Atat din punct de vedere al disponibilitatii de a trece peste prejudecata de “a se muta la tara” cat si din punctul de vedere al autoritatilor de a lua masuri ce au beneficii pe termen mediu si lung.

Advertisements
This entry was posted in Economia pe intelesul meu, Printre altele... and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Economia familiei – Atractivitatea satului romanesc

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s