Economia familiei – Contextul actual

Conditiile actuale atat din Romania cat si din celelalte state mult mai dezvoltate conduc catre o concluzie destul de clara. Statul social, orientat catre asigurarea bunastarii tuturor cetatenilor sai, este falimentar. Varianta totalitarista, in care totul apartinea statului a fost exemplul cel mai vizibil.

 Acum este timpul economiilor de piata, capitaliste prin definitie, dar nu neaparat prin practica, sa ajunga in aceeasi stare. Ignorand criza declansata in 2008, care reprezinta doar un accelarator, falimentul statelor sociale este inevitabil.

 Statul social, in viziunea mea, are cateva caracteristici principale:

 • Asigura un venit minim garantat celor care nu muncesc (somaj, ajutor social, etc.), iar valoarea acestuia precum si conditiile de acordare nu incurajeaza munca;
 • Asigura o pensie cetatenilor sai a carei valoare nu respecta contributia fiecaruia
 • Serviciile publice sunt supradimensionate fata de nevoia reala (sanatate, invatamant,etc.)

 

 Daca ne uitam macar la primele doua caracteristici, vom observa ca sunt comune tuturor economiilor din Uniunea Europeana, Statele Unite, etc. O exceptie notabila (nu are una din primele doua caracteristici) o face un stat din America Latina, al carui exemplu a fost dat prin presa de specialitate, insa voi aduce acest lucru in discutie mai tarziu.

 Ce va determina insa falimentul acestui tip de state?

 In primul rand, orice criza economica reprezinta un catalizator puternic al problemelor deja existente. Exemple? Grecia – pentru ca e foarte recent. Indeplineste toate cele trei caracteristici de mai sus: venituri ce nu incurajau munca sau nu reflectau contributia individuala, servicii publice cu mult peste necesar. Iar in momentul in care nu mai exista crestere economica, se porneste tavalugul – veniturile statului scad datorita impozitelor mai mici incasate, iar cheltuielile cresc intr-un ritm foarte alert – determinate de ajutoarele sociale acordate nejustificat. Astfel se ajunge la indatorarea excesiva, cresterea impozitelor, prin urmare tot cei care muncesc platesc. Atat ei, cat si generatiile viitoare. Unde mai este echitatea, in acest caz?

 In al doilea rand, statul este cel mai prost manager. Iar cauzele pentru acest lucru sunt multiple, la fel ca si exemplele. Ma voi limita la cauzele principale:

 • Orice conducere ai pune in fruntea unei entitati publice ce beneficiaza de buget, ea nu va avea independenta decizionala. Politicul din spatele numirii va influenta mersul lucrurilor. Intotdeauna.
 • Orice conducere din fruntea unei entitati publice va avea parte de angajati aflati in cealalta tabara politica. Angajati numiti de opozitie, care vor raspunde cu incurcarea procesului decizional sau incurcarea punerii in aplicare a noilor strategii. Iar inlocuirea lor, pentru a-ti face treaba, se numeste epurare politica, declanseaza scandaluri de presa si scaderea imaginii persoanei numite in functia de conducere si a partidului aflat la putere.
 • Inexistenta audit-ului efectuat de entitati independente favorizeaza raspandirea abuzurilor
 • Puterea corupe. Mai ales daca stii ca nu are cine sa te verifice la sange.

 In al treilea rand, imbunatatirea conditiilor de trai si a educatie. Aceasta a condus la trei fenomene cu impact major in statele sociale:

 • Cresterea duratei de viata a populatiei. Ne bucuram ca traim mai mult, insa statul sufera. El trebuie sa plateasca o pensie si asa nelegata de contributia fiecaruia, pentru o perioada mai mare. Ceea ce se traduce in adancirea deficitului bugetului de pensii. Apropo’, stiti care este contribuabilul perfect? Cel care castiga foarte bine in mediul privat, fumeaza mult, bea si mai mult, conduce o masina care consuma peste medie si moare fulgerator la varsta de 55 ani, fara sa fi avut o zi de internare in spital.
 • Scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei. Acesta este unul din principalii factori care va conduce la faliment. Au fost publicate studii recent si in Romania care demonstreaza statitistic ca peste 30 de ani vor fi 9 pensionari la un angajat. De fapt, vor fi, in medie, 10 persoane platite de stat intretinute de un angajat la privat (daca se pastreaza ponderea angajatilor la stat versus cei de la privat si luam in calcul si somerii si asistantii social). Oare ce impozit va plati atat copilul meu cat si angajatorul sau pentru a sustine aceasta povara? Si ce pensie voi primi eu peste 30 de ani daca trebuie sa impart impozitul incasat de la o singura persoana cu alte noua persoane?
 • Natalitate mai mare in categoriile defavorizate versus populatia educata. Acest lucru conduce la un mai mare numar potential de asistati sociali (nu vor avea parte de invatamant mediu si superior, nu vor putea gasi o slujba constanta sau bine platita) cu efect asupra bugetului statutului. In plus, fara a ofensa pe cineva, reprezinta o masa de manevra politica mult mai maleabila. Vezi mineriadele.

 Cu alte cuvinte, situatia actuala, sper ca imi veti da dreptate, este departe de a fi roz. Oricat vor incerca partidele de stanga sa promoveze statul social, evolutia economiilor de dupa al doilea razboi mondial demonstreaza ca schimbarea trebuie facuta. Urgent.

 Ca orice schimbare, insa, ea trebuie adoptata de fiecare individ. Iar cei care o vor implementa primii, vor beneficia cel mai mult.

 In articolele urmatoare voi explica de ce am intitulat articolul Economia Familiei. Pentru ca, de fapt, bunastarea propriei familii este cea mai importanta. Iar statul nu ne poate proteja aceasta bunastare. Prin urmare, trebuie sa gasim noi insine caile si mijloacele de a ne asigura-o.

Advertisements
This entry was posted in Economia pe intelesul meu, Printre altele... and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Economia familiei – Contextul actual

 1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s