Strategia de dezvoltare a judetului Brasov – Dezbatere Publica

Am participat aseara la dezbaterea publica pe tema Strategiei de dezvoltare a judetului Brasov, impreuna cu mai multi reprezentanti ai altor asociatii din Brasov (Pro Democratia, Brasovul Verde, Cele Mai Frumoase Sate din Romania, etc) precum si cu cativa cetateni.

In primul rand, pot spune ca un asemenea demers este necesar. Este nevoie de o strategie care sa coordoneze eforturile tuturor institutiilor la nivel de judet (primarii, consilii locale, consilii judetene, etc.) si sa le concentreze in aceeasi directie.

De asemenea, necesara a fost dezbaterea publica pe aceasta tema. Din pacate aici se cam termina feedback-ul pozitiv.

  Voi continua cu ceea ce consider ca ar fi trebuit facut diferit:

 1. Promovarea evenimentului

Cred ca ar fi trebuit o promovare mai agresiva a evenimentului, plus o pozitionare orara care sa permita participarea mai multor oameni. Multi oameni interesati de soarta judetului nu au putut participa pentru ca ori nu au stiut, ori nu au putut sa se invoiasca de la servici (sau nu au vrut).

2. Desfasurarea evenimentului

Ca fiecare dintre noi, cei implicati au dorit sa isi promoveze munca si eforturile lor cat mai mult cu putinta. Doar ca a durat peste o ora aceasta promovare, iar noi, participantii, ardeam de nerabdare sa ne spunem parerile. A fost un pic frustrant. Ca si oferirea cuvantului reprezentantilor primariilor ce se aflau in sala. Tocmai cand se laudau ca au preluat informatii de la toate primariile din judet…..

3. Viziunea propusa

Viziunea prezentata de catre ADDJB este “Județul Braşov în 2030 este o locație competitivă și prosperă, atractivă celor ce vor să locuiască sau să investească. Dupa cum am afirmat nu numai eu in timpul prezentarii, aceasta viziune nu spune nimic. Poate ca ne dorim sa fim si noi printre cei multi. Ei bine, Brasovul merita mai mult. Merita sa fie primul – in turism, in atractivitate fata de investitori, studenti, locuitori. Un exemplu: “Suntem prima alegere in privinta turismului, conditiilor de trai si investitiilor la nivel national”. Poate nu e cea mai fericita alegere, dar pentru a atrage oamenii este nevoie de ceva inspirational. Ceva ce se poate vizualiza si este dorit de catre populatie.

4. Directiile de dezvoltare

In privinta directiilor de dezvoltare sunt doar cateva aspecte ce ar trebui imbunatatite:

  • Prioritatea stabilita  – fiind 7 directii, nu te poti ocupa de toate. Eforturile se disipa, si ajungi ca sa te contrazici in actiuni. Ele ar trebui prioritizate, cate 2, maxim 3, pe un anumit interval de timp
  • Cat de cuprinzatoare sunt – formularea lor ar trebui sa cuprinda si arii legate de ONG-uri, cultura, renovarea monumentelor istorice si a cladirilor vechi, etc. Binenteles, cu nota de mai sus. Prioritati bine stabilite in timp.

In final, cu tot optimismul domnului Pascu si al celor din sala, ramane un mare semn de intrebare privind posibilitatea implementarii unei asemenea strategii. Cu atat mai mult cu cat la intrebarea cine va fi responsabil de esecul neindeplinirii planurilor de implementare, domnul VicePresedinte al Consiliului Judetean ne-a oferit un raspuns politic. Adica nimeni. Ba chiar a inaintat ideea ca este un document cu valoare consultativa. Cu alte cuvinte, fara obligativitate de respectare. Nul, pur si simplu.

Advertisements
This entry was posted in De pe la stat adunate, Politica incoace si incolo, Printre altele... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s