Socializarea serviciilor publice

Cel mai periculos proprietar sau investitor este statul. Ca este cel mai prost, a devenit o axioma in acest moment. Managementul performantei inexistent, promovarea pe criterii politice si lipsa raspunderii (uneori si penale) a persoanelor de la conducere sunt doar cateva din motivele pentru care nu ne mai uimim de rezultatele proaste si foarte proaste obtinute de investitiile facute de stat.

Cu toate acestea, statul nu devenise foarte periculos. Pana acum. Ordinul 343 din 13 iulie al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice deschide o neagra cutie a Pandorei si creeaza un precedent interesant din punct de vedere al teoriei “economice”, insa cel putin dubios din punct de vedere al practicii si aplicarii.

Daca nu cumva v-a scapat aceasta stire, proprietarii ce au dorit sa scape de ineficientul si atotputernicul CET care stabilea factura la energie incluzand in pret propriile pierderi si si-au montat centrale termice individuale de apartament vor fi obligati, conform acestui Ordin, sa plateasca 30% sau chiar si 50% din factura de incalzire a partilor comune din condominiul unde locuiesc.

Practic, ce aflam din acest Ordin este ca daca ai ghinionul sa treaca o teava prin apartamentul tau, teava prin care se face incalzirea acelor vecini care nu au dorit sau nu au putut sa isi monteze centrale termice, va trebui sa platesti.

Acest lucru, insa il vei face doar daca accepti aceasta ingerinta a statului in proprietatea ta. Nu de alta, dar sunt curios cine va factura caldura aceasta nesolicitata. Optiunile?

  • CET-ul, de exemplu. Factura va fi emisa pe numele proprietarului de apartament. Insa, eu nu am contract cu CET-ul. Si nu il voi semna in ruptul capului. Asa ca, nu exista un temei legal pentru care sa fiu facturat.
  • Asociatia de proprietari va stabili ca voi avea de plata la intretinere. Ca Asociatia este taxata si, prin urmare, costurile trebuiesc impartite. Fara suparare, insa, dar si Asociatia va trebui sa imi plateasca faptul ca din banii mei incalzesc holul blocului. Pe acelasi principiu. Caldura emanata de peretii apartamentului meu incalzeste spatiul comun de pe scara. Ar fi interesant sa facturez eu Asociatia nu? Asa ca, nu voi plati nici Asociatiei.

In plus, daca CET-ul considera ca trebuie sa platim ca tevile lor trec prin peretii nostri, ce-ar fi sa le cerem chirie pentru aceste tevi? Pe mine ma deranjeaza ca peretii mei sunt ciuruiti de tevile CET-ului si vreau o despagubire. Ba, sunt atat de ingrijorat, incat cer CET-ului sa isi scoata tevile de acolo. Sa le traga pe unde crede el de cuviinta, dar nu prin peretii mei.

Problema majora este generata, dupa cum spuneam mai sus, de precedentul creat. Pe de o parte, poate genera o vanatoare de asa-zise avantaje pe care le are furnizarea unui serviciu pentru a genera taxare suplimentara. De exemplu, daca Primaria vrea sa taxeze Asociatiile de Proprietari pentru becurile ce ilumineaza in fata blocurilor lor? Nu e cu mult diferit fata de ceea ce se intampla in acest caz. Pe de alta parte, incompetenta administrarii statului este, inca o data, suportata de cetateni. La fel ca in socialism, toti trebuie sa platim, fara sa se tina cont de consumul individual, investitiile fiecaruia, practic de faptul ca nu suntem egali.

Ramane insa la latitudinea noastra daca vom accepta aceasta anomalie legislativa sau nu. Pentru ca sunt modalitati de o ataca – atat in mod direct – cat si in ceea ce priveste relatia cu CET-ul sau Asociatia de Proprietari.

Acceptam socializarea serviciilor publice?

Advertisements
This entry was posted in De pe la stat adunate, Printre altele... and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Socializarea serviciilor publice

  1. Pingback: ..::Stiri Brasov - Noi vedem Brasovul altfel::..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s